HET VERSLAG: LAAT JE NIET OPLICHTEN!

Internationaal Groeien en Bloeien

De uitdagingen van internationale handel en de kracht van de algemene voorwaarden

– De BIZ, donderdag 7 november, Bierens Incasso Advocaten te Veghel -

Wat doe jij als je heel onverwacht wordt geconfronteerd met een schadeclaim? En wat weet jij van het afdekken van internationale risico’s? Zijn jouw algemene voorwaarden eigenlijk van toepassing of is er wellicht ruimte voor verbetering?

Denk aan toezicht
‘’Ik heb weleens gelezen dat je als bedrijf niet meer dan 20% per jaar moet willen groeien’’, vertelt Sander Bierens van Bierens Incasso Advocaten. Toch opende zijn bedrijf in 2009 maar liefst 6 nieuwe kantoren in én buiten Europa. Dat viel niet mee, vertelt hij. Door de grote opschaling werd hij door zijn eigen medewerkers geflest door té grote kantoren in té chique buurten. ‘’Word niet overmoedig’’, zegt hij. Door het gebrek aan toezicht konden zijn medewerkers dit soort dingen ongezien doen. Toch moet je als ondernemer nieuwe dingen proberen, vindt hij. Risico’s horen nou eenmaal bij het vak. ‘’Wij waren de eerste incassoadvocaten. Het woord ‘incasso’ bestond wel en het woord ‘advocaten’ ook, maar voordat wij ermee begonnen bestond het woord ‘incassoadvocaten’ nog niet.’’ Ook benadrukt hij het nut van internationale handel. De markt, de concurrentie, de tech-bots die veel werkzaamheden kunnen overnemen zijn een uitdaging, maar internationaal liggen er meer kansen.

IMG_1630.jpg

Goed plan, verkeerde richting

Dat ondernemerschap veel vaardigheden vraagt in veel disciplines mag duidelijk zijn, maar veel startende ondernemers zijn nog weleens op zoek naar de juiste richting. ‘’Ondernemers rennen vaak hard, maar soms de verkeerde kant op’’, vertelt Huub Dormans van OndernemersLift+, tevens medeorganisator van deze bijeenkomst. Het is belangrijk om het probleem te toetsen en om er zeker van te zijn of de klant wel een oplossing wil voor dat probleem. Toets vervolgens of de oplossing werkt en communiceer op de juiste manier. Ook is het erg belangrijk om te weten hoe finance werkt, laat hij weten.

IMG_1631.jpg

The TQC New Sublicensee ModelThe TQC New Sublicensee Model

Ook Ard van der Linden van The Quinoa Company heeft de nodige ervaring met internationale handel. De quinoa die zij maken is namelijk veredeld door de Wageningen Universiteit, waardoor de quinoa geen bittere smaak meer heeft. Andere soorten quinoa moet je vaak wel twintig minuten wassen om van die bittere smaak af te komen, vertelt hij. Dat maakt hun product uniek. Daarom is The Quinoa Company ook een zogenaamde seed-company: een bedrijf dat zaden verkoopt van deze speciale quinoa. Daar stopt het echter niet. Oprichter, Rens Kuijten wilde graag eerlijker en puurder telen, dus bedrijven die deze quinoa willen verbouwen moeten aan bepaalde eisen voldoen. En hoe trekken ze die telers dan aan? Ook dat is heel slim aangepakt. Door een nieuw model van sub licentie verkopen ze de zaden voor tien euro per kilo, wat volgens Ard erg voordelig is in deze tak. Over de geoogste gewassen betalen de telers vervolgens een toeslag. Zo kunnen ze dus goedkoop inkopen en is hun risico, bij een eventueel tegenvallende oogst, laag.

Kan dat àllemaal in de Algemene Voorwaarden?

Dan gooien we het even over een hele andere boeg, want hoe zit dat met algemene voorwaarden als je internationaal zakendoet? ‘’Algemene voorwaarden zijn snel van toepassing in Nederland’’, vertelt Evelien de Haas van Bierens Incasso Advocaten. Je moet er wel naar verwijzen voor of tijdens het afsluiten van een overeenkomst. Toch is de inhoud niet te gebruiken als je ze niet hebt overhandigd. Voor dienstverleners werkt dat anders. Voor hen is een verwijzing naar een link waar men de algemene voorwaarden kan downloaden of inzien (bijvoorbeeld op de website) al voldoende. Let er ook goed op welke voorwaarden je meestuurt. Inkoopvoorwaarden en algemene voorwaarden kunnen elkaar tegenspreken en in Nederland geldt over het algemeen dat de eerste versie wordt gehandhaafd. In andere landen kan dat ook de laatste zijn of het wordt allemaal van tafel geveegd.

Maxime Ampe van Bierens Incasso Advocaten vertelt dat je ook goed op de betalingsvoorwaarden moet letten. Een betalingstermijn van langer dan negentig dagen is niet toegestaan. In dat geval mag je rente vorderen. Toch moet je deze wel in alle redelijkheid opstellen. Bij een te hoog percentage zal een Belgische rechter snel teruggrijpen naar de standaard wettelijke rente van 8%. Het is wel mogelijk om een rente van één tot twee procent per maand op te nemen in je algemene voorwaarden. Als het gaat om de klachtenplicht- en termijn dan zegt de wet daarover dat dit moet gebeuren ‘binnen bekwame termijn’. Zet daarom ook in je algemene voorwaarden binnen welke termijn klanten een klacht moeten indienen voor zichtbare- en onzichtbare gebreken en hoe zij dat dienen te doen. Ook hier geldt dat deze termijn wel redelijk moet zijn.

Aansprakelijkheid is ook zo’n risico dat je wellicht kan verminderen door het één en ander op te nemen in je algemene voorwaarden. Je heb natuurlijk directe schade, indirecte schade en gevolgschade, maar wat doe je bij schade door overmacht? Bijvoorbeeld doordat je toeleverancier niet kan leveren? Zet in je algemene voorwaarden daarom ook iets over schade door overmacht. Heb je hulp nodig bij grensoverschrijdende zaken buiten Europa? Arbitrage kan erg duur zijn, maar de NCC kan wellicht helpen. Ook kan het voordelig zijn om het Weens Koopverdrag op te nemen in je algemene voorwaarden. Hierin staan, volgens Evelien en Maxime, voorwaarden die erg voordelig kunnen uitvallen voor de verkopende partij. En last but not least: wil je de mogelijk hebben om een lange handelsrelatie snel beëindigen? Dan kan je dit het beste ook opnemen in je algemene voorwaarden.

IMG_1653.jpg
IMG_1647.jpg
IMG_1659.jpg
 
 

DANKWOORD

Een bijeenkomst met zoveel nuttige informatie is niet mogelijk zonder de betrokkenheid van onze leden en gastsprekers. Daarom willen wij Sander Bierens, Evelien de Haas en Maxime Ampe van Bieren Incasso Advocaten, Huub Dormans van OndernemersLift+ en Ard van der Linden van The Quinoa Company bedanken voor hun openheid en het delen van hun kennis. Ook willen wij de zanger en de begeleider op de piano bedanken voor een verfrissend en verrassend muzikaal intermezzo. De catering en het bijzondere pand van Bierens Incasso Advocaten maakten de avond compleet, dank voor de gastvrijheid. Deze bijeenkomst was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met OndernemersLift+ en de partners van De BIZ; Bolsius Nederland bv en MannaertsAppels.

 
 
 

HET VOLGENDE EVENEMENT

Heb je nog meer vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Kom dan praten met eens van onze leden tijdens de volgende bijeenkomst in het nieuwe jaar! Voor nu alvast hele fijne feestdagen gewenst. Houd de website in de gaten voor het programma 2020!

 
ArtikelenMascha van Veghel