HET VERSLAG: ZAKENDOEN MET INDIA

Het is tijd voor

INDIA

Dat elk land zijn uitdagingen kent bij internationaal zakendoen blijkt al snel als Maarten van der Schaaf van India Connected het woord neemt tijdens de BIZ-bijeenkomst op donderdag 22 november in Rijsbergen. Weet jij bijvoorbeeld hoe het rechtssysteem werkt? Of dat het wel drie maanden kan duren voor je een bankrekening hebt geopend?

fancycrave-494280-unsplash-2.jpg

Een dominante economie

‘’India is niet het makkelijkste land om zaken mee te doen. Het is chaotisch en er is veel democratisch gedoe’’, laat Maarten weten. Toch noemt hij India ook het nieuwe China. Volgens Maarten zal India één van onze grootste exportmarkten worden. Zo haalt hij een quote aan van Kishore Mahbubani waarin die stelt dat China en India altijd dominante economieën zijn geweest: van jaar 1 tot 1820. En ja, als je dat in gedachten houdt, dan zit er natuurlijk wel veel waarheid in zo’n statement. De vraag is dan natuurlijk hoe je je het beste kan voorbereiden op zakendoen met India.

ashes-sitoula-93552-unsplash-2.jpg

Modi wil veranderen

Sinds de markt in India is geopend voor buitenlandse bedrijven is de dienstverlening in India in opkomst. President Modi zet in op landbouw en de maakindustrie wordt nu echt opgezet. Vanuit de leden klinkt er nog een goede tip: ‘’China wordt centraal aangestuurd en India is een continent. Daar vergissen mensen zich in.’’ Goed om te weten natuurlijk als je zaken wilt doen, want dat betekent dat je in India per regio moet kijken naar wet- en regelgeving, subsidies en mogelijkheden. Toch wil niet alleen Modi veranderen. De hele wereld verandert mee. ‘’De grootste expat gemeente in Amsterdam bestaat uit Indiërs,’’ vertelt Maarten en ook de grote concurrentiestrijd tussen bedrijven als Amazon en Flipkart om de Indische markt te veroveren mag niet worden weggewuifd. Hoe het verder zal gaan met deze veranderingen blijft nog spannend, want er zijn volgens Maarten wel wat spanningen tussen fundamentele hindoes en de rechtse achterban van Modi. Het is dus nog even afwachten wat de verkiezingen zullen brengen.

 

de taak van de nederlander

Vaak denken wij als Nederlanders dan mensen wel bij ons zullen aankloppen voor waterprojecten, omdat wij hét waterland zijn, laat Maarten weten. Toch is dat volgens hem bij India niet het geval. ‘’De hele wereld klopt op de deur van India, dus ga er niet vanuit dat ze wel bij ons aankloppen. Je zult moeten investeren.’’ Toch ziet hij ook mogelijkheden. De Ganges bijvoorbeeld, is zo enorm vervuild dat er winst zou kunnen worden behaald met waterzuiveringsprojecten. Soms moet je je product of dienst aanpassen aan de markt. India is in opkomst, maar ze zijn nog niet overal klaar voor. 

zijn we écht verschillend?

Dan is het woord aan Perry Willemse van Global Aquaintance die zelf in India heeft gewoond. ‘’Wat zijn de cultuurverschillen?’’ vraagt hij aan de groep. Is het de kleding? Die zijn bij zowel Indiërs als Nederlanders kleurrijk. Is het de armoede? Het geloof? Heeft cultuur eigenlijk wel invloed op het zakendoen? ‘’Culturen zijn zo diepgeworteld,’’ zegt hij. Er zijn dan ook drie cultuurtypes te onderscheiden: lineair actief, multi-actief en reactief. Dat Nederlanders en Indiërs wat dat betreft enigszins uit elkaar liggen zal je niet verbazen. Toch heeft Perry een paar goede tips wat betreft zakendoen met India. Erger je niet aan telefoons die afgaan. Een Indiër neemt namelijk gewoon op en gaat rustig het gesprek aan. Het is ook geen probleem als jij hetzelfde doet. Ook kan je gewoon naar het kantoor gaan. Bij relatief grote bedrijven kom je meestal vrij makkelijk binnen. Het zou goed kunnen dat je via de e-mail geen antwoord krijgt van de CEO, maar dat je, als je gewoon binnenloopt, zo iemand kan spreken. Je bent er dan namelijk toch al, denkt een Indiër. Het is een andere mindset. 

Nog een belangrijk element tijdens het zakendoen in India? ‘’Er zijn CEO’s die zeggen dat 25% van de mensen niet werkt, maar dat wordt ingecalculeerd.’’ Wij zouden ons er natuurlijk aan ergeren, maar Indiërs over het algemeen niet. Het hoort erbij. 

 

 
 

 

DANKWOORD

Het is tijd voor India

Voor deze bijeenkomst gaat onze dank uit naar Maarten van der Schaaf van India Connected en Perry Willemse, voor de informatieve presentaties, naar de catering van Golfpark de Turfvaert in Rijsbergen voor het heerlijke eten en naar de partners Heppner HaCas, MannaertsAppels en Bolsius Nederland bv.

 
 
 

HET VOLGENDE

EVENEMENT

De volgende bijeenkomst ‘Nieuwjaarsbijeenkomst 2019’ vindt plaats op 22 januari bij Paviljoen Het Houtse Meer in Den Hout. Deze is alleen voor BIZ-leden. Wij hopen je daar te zien.

 
yvonne michielsen