VORIGE BIJEENKOMST 19 SEPTEMBER 2019

WIJNGAARD DASSEMUS: EEN JONGENSDROOM OF KEIHARD WERKEN?


Stel je voor: eindeloze rijen wijnranken met mooie, kleine, witte druiven, een stralend zonnetje dat zachtjes je hoofd streelt terwijl je heerlijk druiven staat te plukken in de geluidloze groene natuur. De ontspanning droop eraf tijdens de bijeenkomst van De BIZ op wijngaard Dassemus te Chaam op donderdag 19 september. Wat een heerlijk avontuur, maar hoe voelt het nou eigenlijk om een wijngaard te bezitten? Is dat net zo ontspannen?

Honderd jaar oefenen, toch?
‘We hebben 13 soorten druiven en kijken nu welke het beste werken.’ Vertelt Ron Langeveld, oprichter van wijngaard Dassemus. Gemakkelijk is dat niet. Soms worden druiven herplant en soms niet. Het is belangrijk om veel te lezen en andere wijngaarden te bezoeken, laat hij weten. Toch is ook dat volgens hem niet genoeg, want grond, helling, klimaat . . . alles speelt mee bij het maken van wijn. ‘Ze zeggen, om te leren wijn maken heb je honderd jaar nodig.’ Dan is er natuurlijk ook nog het financiële plaatje. ‘Rijk word je er niet van,’ vertelt Ron. Het is hard werken. ‘De laatste druiven gaan er pas eind oktober af.’ Ze telen zelfs biologisch.

Is Bio wel zo logisch?
Jazeker. Voor Ron en zijn vrouw Monique is biologisch telen een goede keuze geweest. Er worden normaal gesproken namelijk zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat wilden zij niet. ‘In Duitsland zijn ze al in de jaren ’80 begonnen met de voorbereiding’, laat Ron weten. In veel landen komt nu pas de biologische teelt op gang. ‘Je moet eigenlijk super duurzaam met je grond omgaan. Dan krijg je de beste wijnen’, vertelt Ron. Zo geeft hij het voorbeeld van wijngaarden die de romeinen al aanlegden en die er nu nog steeds zijn. Dan zou je eigenlijk veel duurzamer met de bodem om moeten gaan.

Van IT naar wijnmaken, hoe gaat dat?
‘Ik heb drie jaar in de IT gewerkt,’ vertelt Ron. Dat vond hij ook wel genoeg. Hij verruilde zijn kantoorbaan voor het werken in de wijngaard. Samen met Monique startte hij een proefveldje. Dat werkte goed, waarop ze besloten uit te breiden. En dat heeft goed uitgepakt. Inmiddels bezitten ze 4 hectare land en 16.000 stokken. Ron heeft inmiddels ook de nodige kennis is huis door het afronden van cursussen en een goed contact met een wijnmaker in Duitsland.

Hoe maak je wijn?
Hoe wijn wordt gemaakt wordt tijdens onze rondleiding ook uitgelegd. We beginnen met het knippen van de druiven. Een heerlijke ervaring die zo’n anderhalf uur in beslag neemt. We hebben dan ongeveer drie grote emmers per persoon geplukt. Vervolgens worden de druiven ontsteeld in een handig machine. De stokjes die overblijven worden aan de geiten gegeven die op de wijngaard wonen, bofkonten. De druiven worden gekneusd en vallen in de pers. Het geheel blijft een nacht staan zodat de natuurlijke enzymen hun werk kunnen doen. De volgende ochtend wordt de pulp in ongeveer anderhalf uur uitgeperst. De schillen komen er overigens los uit. Daar wordt Grappa van gemaakt. Na het persen ligt het druivensap bovenaan en de troep is naar de bodem gezonken. Het sap wordt naar een andere tank overgebracht waar het gist wordt toegevoegd.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen, maar als je dat wilt weten, meld je dan aan als vrijwilliger voor een middagje druiven plukken en ervaar het zelf.

Netwerken op een wijngaard?
Misschien is een wijngaard wel dé plek om te netwerken. Stel je voor, je staat twee aan twee druiven te plukken. Een ontspannen bezigheid die de ruimte laat om te praten en elkaar eens goed te leren kennen, want zakendoen werkt pas écht goed als je iemand een beetje kan inschatten. Wanneer je vervolgens deelneemt aan een wijnproeverij met heerlijke biologische witte en rode wijnen, is er zeker geen gebrek aan gespreksstof. Zo werd de avond dan ook afgesloten met een wijnproeverij en een heerlijke barbecue.

Dankwoord
Deze bijeenkomst was niet mogelijk geweest zonder de informatieve rondleiding en gastvrijheid van Ron Langeveld, Martijn en Roene. Ook gaat onze dank uit naar Bolsius Nederland bv en MannaertsAppels advocaten.

Volgende bijeenkomst
De BIZ zou De BIZ niet zijn zonder de ruimte om écht te netwerken. Dat doen wij tijdens elke bijeenkomst door heerlijk samen te borrelen en te eten. Wij vinden een stuk persoonlijk contact namelijk erg belangrijk. Wil jij ook eens meemaken hoe het voelt om bij ons netwerk te horen? Meld je dan aan voor de volgende bijeenkomst ‘zakendoen met Spanje’ op woensdag 23 oktober in Breda.

Mascha van VeghelBIZ nieuws