HET VERSLAG: PAS OP HANDELSOORLOG OF MET DE TREIN NAAR CHINA?

Nieuwe kansen en uitdagingen in de relatie met China

Heb je weleens nagedacht over het vervoeren van goederen per trein? Die vraag klinkt tijdens de rondleiding in een touringcar over het terrein van Railport Brabant tijdens de bijeenkomst van De BIZ op donderdag 16 mei bij GVT Group of Logistics te Tilburg. Met een fles water in de aanslag en een zonnetje op de ramen worden we van terminal naar terminal gereden. Dat een stad als Tilburg zo’n grote opslag bezit had niemand kunnen raden. ‘’Een treinvracht kost maar een derde van de prijs van luchtvracht’’, vertelt Jialu Zhang van GVT Group of Logistics. Toegegeven, het duurt iets langer, maar met gemiddeld 15 dagen is dat toch goed te overzien. Wist je ook dat sommige ‘Engelse’ gebieden in China grote subsidies geven om grote bedrijven van de kust weg te lokken?

384087dd-27bb-4f65-8550-57ef9f4438cb.JPG

De China strategie

Sinds 1972 heeft Nederland formele betrekkingen met China. Toch is die relatie niet erg warm gehouden. Het eerste staatsbezoek van Nederland aan China was in 1999, laat Fred Sengers van Blogaap weten. In 2013 besloot de politiek te investeren in een zakelijke relatie met China. De handelsdiplomatie ging van start. Sindsdien is de relatie met China goed. ‘’De landen vinden elkaar leuk’’, zegt Fred daarover. Toch worden er wel vragen gezet bij het zakendoen met China. Zo publiceerde het NRC een artikel met de titel ‘’hoe bang moeten we zijn voor China?’’ Dat geeft volgens Fred wel de sfeer aan die heerst met betrekking tot zakendoen met China. Zo wil Buma een wet tegen de verkoop van Nederlandse landbouwgrond aan Chinezen, laat Fred weten. In reactie op het nieuws van Buma ging hij op onderzoek uit: ‘’Er is nog geen vierkante centimeter landbouwgrond verkocht. We hebben de duurste landbouwgrond ter wereld.’’ Dus waar komt die omslag vandaan? Die angst? Volgens Fred heeft dat te maken met Trump. Hij probeert China te isoleren. Ook Duitsland heeft, na de overname van het bedrijf Kuka aan de Chinezen, zorgen. Geven we te veel kennis weg? De EU noemt China een strategische rivaal. Volgens Fred zeker geen negatieve benaming. Voor het eerst werd er tijdens de EU-China top een eisenlijst aan de Chinezen voorgelegd. Ook staan in de China strategie van Nederland opmerkelijke punten volgens Fred.

Hij geeft de volgende lijst:
- accepteer de opkomst van China;
- we moeten niet bang zijn voor China;
- de Nederlandse samenleving moet zich bewust zijn van het delen en lekken van kennis;
- er moeten meer diplomaten komen;
- er moet een kennisnetwerk komen met meer informatie en kennis over China.

En dan? ‘’Zoek common ground, choose your battles, want samen sta je sterk!’’ Aldus Fred.

IMG_1456.jpg

De Handelsoorlog

‘’Is de handelsoorlog een voordeel voor Europa?’’ klinkt het uit de zaal. ‘’Als het regent in deze relatie, dan zal het hier meer doen dan druppelen’’, laat Fred Sengers weten. De wereldeconomie is erg met elkaar verbonden en er is dan ook een risico op een recessie.

Dan is het woord aan Steven Wang van de BOM. China heeft zich de afgelopen 40 jaar sterk ontwikkeld, laat hij weten. Het is nu de tweede economie in de wereld. Veel Chinezen willen nog steeds werken aan een beter leven en zijn erg gemotiveerd. Opleiding is erg belangrijk. Het hele industriële systeem is toe aan vernieuwing en daar liggen kansen. Door het conflict met de Verenigde Staten ziet Steven steeds meer delegaties naar Europa en Nederland komen. Zelf vertegenwoordigt hij Brabant in Jiangsu. Jiangsu is een zusterprovincie van Brabant. Door de investeringen van Phillips in Nanjing zo’n 25 jaar geleden is er een relatie ontstaan tussen de provinciale overheden. De import- en export in Jiangsu bedraagt 664 miljard Amerikaanse Dollars. De infrastructuur is goed, er zijn 9 vliegvelden en veel havens, laat hij weten. Volgens Steven zijn er enkele uitdagingen in het zakendoen met China, maar liggen er vooral heel veel kansen voor samenwerking.

‘’Ga naar China voor het oplossen van problemen. To see is to believe.’’ De onbekende markt, de andere manier van zakendoen en de culturele verschillen schrikken mensen soms af. Renée Versteegde-Derks van de BOM laat weten dat er van 27 oktober tot 3 november een handelsmissie is gepland naar Jiangsu op het gebied van hightech en agrofood. Dit is naar aanleiding van de 25-jarige relatie tussen Jiangsu en Brabant. Ondernemers worden tijdens deze reis in contact gebracht met potentiele zakenpartners en kunnen gebruik maken van het netwerk dat Brabant in de Chinese provincie heeft opgebouwd. Voor meer informatie kan je terecht op: https://www.brabant-china.nl/ondernemersreis2019.

PANELDISCUSSIE

‘’Ik had een logboek bij moeten houden . . . zelfs voor het openen van een bankrekening heb je miljoenen documenten nodig. En ik overdrijf echt niet hoor’’, zegt Jan van der Donk van D&D Production & Sourcing tijdens de paneldiscussie. Chinezen onderhandelen niet op korte termijn. ‘’Het onderhandelen begint nadat het contract getekend is’’. Dan gaat Henk Witteveen van Earth Concepts verder ‘’we dachten een grote deal te hebben gesloten, maar dat ging niet door. Een handelspartner is wel heel handig’’. Volgens Henk is een handelsmissie vooral oriënterend maar heb je daarna een goed netwerk nodig. Hij handelt in water. Volgens hem vertrouwen Chinezen de Chinese voedselindustrie niet geheel. Dat was een voordeel voor zijn bedrijf. Ook duurzaamheid en een Europees product waren goede USP’s. Hij gebruikte Nederlandse chefs en dj’s in China om zijn water te promoten. Ook Jack Zagers van Otentic Logistics en voormalig voorzitter van de China Business Association maakte deel uit van vele handelsmissies. Ook hij onderschrijft het nut ervan. Er zijn 1,4 miljard Chinezen, laat hij weten. Als zelfs maar een klein deel daarvan naar Europa komt, dan zijn er goede kansen, vindt Jack.

De laatste tip van de dag? Er zijn in China 6 NSBO-kantoren. Veel mensen kennen het bestaan daarvan niet, maar zij kunnen en willen je graag verder helpen bij het zakendoen in China.

Download hier de lezing en presentatie van Blogaap - Fred Sengers
Download hier de presentatie van BOM International Trade - Steven Wang

IMG_1463.jpg
IMG_1484.jpg
IMG_1490.jpg
 
 

DANKWOORD

We hebben weer genoten van een informatieve en actieve middag dankzij Jialu Zhang en Marcel Vastré van GVT Group of Logistics, Fred Sengers van Blogaap, Steven Wang en Renée Versteegde-Derks van de BOM, Sandy Barkowsky van Gemeente Tilburg. Het panel: Jan van der Donk van D&D Production & Sourcing, Henk Witteveen van Earth Concepts en Jack Zagers van Otentic Logistics.

Deze bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door GVT Group of Logistics, BOM International Trade en Gemeente Tilburg.

 
 
 

HET VOLGENDE EVENEMENT

Wij hopen jou weer te zien tijdens ons bedrijfsbezoek bij Wilthagen BV op donderdag 20 juni te Tholen.

 
Mascha van Veghel