HET VERSLAG: ZAKENDOEN MET CHINA

zakendoen met

CHINA

Op donderdag 28 juni, een zonnige en warme middag, kwamen zo’n 50 deelnemers bij elkaar in Ouwehands Dierenpark in Rhenen voor een bijeenkomst van de BIZ. Het thema van die middag was 'Zakendoen met...'. Met een land dat zichzelf “Zung Guo” noemt, hetgeen Midden-Land betekent. Dat wil zeggen dat China deze middag centraal stond.

PHOTO-2018-07-01-21-21-43.jpg

Workshops

Hoe doe je zaken in China? Wat zijn mijn kansen en bedreigingen? Zal dit gigantische land mijn bedrijf beïnvloeden, hoe en wanneer? Vijf deskundigen met kennis op het gebied van Inkoop & outsourcing, handelsmissies, cultuur & taal, marktentree en e-commerce gingen in verhelderende workshops in op de meest uiteenlopende vragen van de aanwezigen.

PHOTO-2018-07-01-21-21-40.jpg

Reuzenpandaverblijf pandasia

Na de pauze was het woord aan Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark. Hij vertelde in een vlotte en interessante lezing over de lange weg van onderhandelen met China. Het duurde maar liefst 15 jaar voordat de 2 panda’s uiteindelijk naar Nederland mochten komen. In ruim een half jaar werden met Chinese technologie, materialen en mensen een prachtig paviljoen en verblijfplaats voor deze 2 bijzondere dieren gebouwd.

 

geloven in kansen

De bekende Chinese schrijfster Lulu Wang vulde aan met haar visie op het zakendoen met China. In haar betoog legde zij aan de hand van de Yin-Yang denkwijze uit, hoe dit denken de Chinese handelsgeest beinvloedt.

Steeds weer kwam zij terug op het Yin-Yang-denken in China, voortkomende uit het Taoïsme. Alles is altijd veranderlijk en flexibel, liet zij weten. Het zakendoen met China is een veranderlijk proces, terwijl wij westerlingen meer in tegenstellingen denken en handelen. Als voorbeeld gaf LuLu; donker en licht, hemel en hel, goed en kwaad, voortkomende uit onze Joods-Christelijke tradities. Voor Chinezen is er altijd een andere mogelijkheid. Zie in het symbool het witte bolletje in het zwarte vlak en het zwarte bolletje in het witte vlak. Heeft men succes dan is er altijd de kans op misgaan. Heeft men pech dan is er nog altijd kans op succes. Redenen waarom Chinezen de grootste gokkers ter wereld zijn. Zij blijven steeds geloven in die ene kleine kans. Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan de essentie van de Chinese cultuur en cultuurverschillen met Nederland.

 
 

 

DANKWOORD

zakendoen met china

Voor deze bijeenkomst gaat onze dank uit naar de 5 tafelvoorzitters. Komt u graag in contact met Ties, Hensley, Lianne, Valérie of Quinten mail direct de deskundigen of stel u vraag via info@debiz.nl. Het deskundig team staat ook na de bijeenkomst voor u klaar. 

Eveneens dank aan Bolsius Nederland BV, Hacas Transport b.v. en Mannaerts Appels Advocaten die deze bijeenkomst mede mogelijk hebben gemaakt.

 
 
 

HET VOLGENDE

EVENEMENT

De volgende bijeenkomst wordt gehouden op 25 oktober 2018 bij Gasterij De Seterse Hoeve te Oosterhout. Het betreft een workshop over 'Succesvol in Social Media'.

 
yvonne michielsen