HET VERSLAG: GEVOLGEN VAN DE BREXIT

Door Lennard van Otterloo

Op donderdag 21 februari hield de BIZ een evenement over de 'Gevolgen van de Brexit' bij Mazars in Breda.

Na mijn inleidend verhaal om wat achtergrond en context te bieden aan de Brexit –een hoop van de huidige en toekomstige gebeurtenissen zijn immers vanuit die context te verklaren– was het de taak van een panel hun specifieke kennis te delen en vragen van deelnemers te beantwoorden.

IMG_1347.jpg

Panel

Michiel van Deursen, sinds 2001 directeur van de NBCC, de Nederlands Britse Kamer van Koophandel, een ledenorganisatie met kantoren in Londen en Den Haag met zo’n 200 leden verdeeld over beide landen.

Raimo Kool, senior btw-adviseur bij Mazars in Breda en in het bijzonder internationale handel en transport & logistiek. Binnen Mazars is hij onder meer verantwoordelijk voor het onderwerp Brexit.

Benny van Laerhoven, eigenaar van WA Customs en als een douane expediteur bekend met de wet- en regelgeving bij handel met landen van buiten de Europese Unie. WA Customs is door de Brexit nu al scenario’s aan het schrijven voor bedrijven die hiermee te maken gaan krijgen.

Marc Groothuijse, vanuit de KVK de drijvende kracht achter BrexitLoket.nl en de Brexit Impact Scan.

IMG_1364.jpg

Interactief

Vanuit de zaal kwamen veel vragen van uiteenlopende aard, veel over douaneformaliteiten en logistieke problemen, een aantal over btw en juridische kwesties. Voor sommige bedrijven waren de verwachtte problemen het misschien niet waard in verhouding tot hun omzet uit de Britse markt en was het verlaten van de Britse markt een optie. Voor anderen, die toch al veel met ‘derde landen’ handelen, betekent het simpelweg dat het Verenigd Koninkrijk van de ene categorie naar de ander verhuist.

Slechts twee mensen hadden de Brexit Impact scan gedaan voor hun bedrijf en gebruik gemaakt van de Brexit-vouchers om Brexit advies in te kopen. Zo blijft er dus vier miljoen euro voor het bedrijfsleven op de plank liggen. Zowel Michiel van Deursen als Marc Groothuijse hielden een vurig pleidooi om toch vooral de scan te doen en gebruik te maken van de vouchers. Het is makkelijker dan je denkt.

IMG_1345.jpg
IMG_1352.jpg
 
 

DANKWOORD

Al met al was het een genoegen om de middag te mogen voorzitten, mijn ervaringen en verzuchtingen te mogen delen en de praktijkervaring van mensen in de zaal én in het panel te horen. Ik heb er alvast een aantal onderwerpen voor toekomstige columns aan overgehouden. Lennard van Otterloo

Lennard van Otterloo is ondernemer in Londen, waar hij sinds 2006 woont. Hij is wekelijks columnist voor De Ondernemer / Brabants Dagblad, oprichter van Torbay Intelligence, lid van het Startup Mentoren Netwerk van de Nederlandse Ambassade en mede-oprichter van het De Ruyter Netwerk voor Nederlanders in de creatieve, media of startup sector in Londen.

Dank gaat uit naar Mazars voor de gastvrijheid en organisatie, aan Bolsius Nederland BV, Heppner Hacas Transport b.v. en Mannaerts Appels Advocaten die deze bijeenkomst mede mogelijk hebben gemaakt.

 
 
 

HET VOLGENDE EVENEMENT

De volgende bijeenkomst wordt gehouden op
dinsdag 19 maart 2019 vanaf 14.00 uur in het Koning Willem II stadion in Tilburg met het landenthema ‘Zakendoen met Frankrijk’.

 
Mascha van Veghel