Van start in de internationale wereld - een echte uitdaging!

Datum: 23 april 2018

‘’Wat is een platte wereld? ‘’

Dat was één van de vragen tijdens de BIZ meeting op het Summa College in Eindhoven op donderdag 19 april. Door de ruime opkomst van jonge leden komt er een goed spel van ervaring en verandering op gang waardoor alle generaties worden gevoed met nieuwe ideeën. Volgens de leden van de BIZ, voor deze meeting verdeeld in vier groepen, is het een grenzeloze wereld. Een wereld waarin mensen verbonden zijn, contact laagdrempelig is en onbeperkte mogelijkheden ontstaan. Maar hoe doe je dan internationaal zaken? Volgens Perry Willemse, eigenaar van Global Acquaintance en tevens voorzitter van deze meeting, is er geen guideline voor internationale handel.


‘’Moet je wel meegaan in een platte wereld?’’ vraagt hij zich af. Zorg dat je de expertise in huis haalt, want de snelheid in een platte wereld kan een nadeel zijn. Een platte wereld kan binnen een organisatie zorgen voor divers personeel, maar het zorgt ook voor inspiratie vanuit de hele wereld, snelle informatie inwinning en gemakkelijk handel drijven door e-commerce. Een overkill aan informatie en de prijsstelling van producten en diensten kan echter wel een nadeel zijn in een platte wereld, laat Judith de Leede van Alliance Experts weten.


‘’Wat is een multiculturele samenleving?’’

Volgens Twan Smeulders van Outsourcing Parts Supplies is het een combinatie van tradities, gewoontes en rassen. Een echt voordeel voor de werkomgeving omdat je je verkoopkanalen veel makkelijker kan bedienen met internationale medewerkers. Zij kennen gewoontes en culturen waar jij misschien niets vanaf weet. ‘’Is er dan zoiets als internationale waarden?’’ vraagt Perry Willemse zich af. ‘’De waarden creëren wat de normen moeten zijn en hoe we daar mee om moeten gaan.’’


De gedragscode

Heeft uw organisatie een gedragscode? Ja, een personeelshandboek, laat José van Helden van Van Helden International Business weten. Een gedragscode is volgens haar zeker belangrijk voor een bedrijf, omdat je in bepaalde landen te maken hebt met restricties. Duidelijke afspraken zijn soms noodzakelijk. Zo moest je bij Shell voorheen je manager aanspreken als je te maken kreeg met corruptie en niet wist hoe je ermee om moest gaan. Bij Heineken krijgen medewerkers die teveel drinken een sticker op hun dossier. Uiteindelijk bestaat de hele bedrijfscultuur uit gedragscodes.


Globaliseren

Moet een bedrijf begeleid worden om te globaliseren? Tot zekere hoogte wel, vertelt Luuk Harleman, student van Avans Hoogeschool. Er wordt instemmend geknikt. ‘’Maar alleen in een adviserende rol,’’ gaat Luuk verder. Je kan geen zes kapiteins op een schip hebben. Drie tot vijf keer in het gehele proces is volgens Luuk wel genoeg. En de financiering? Dat is afhankelijk van het bedrijf en de situatie, klinkt het in de groep. In Nederland mogelijkheden voor subsidies en begeleiding. Kijk bijvoorbeeld naar de BOM, Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.


Samenwerken met een onderwijsinstelling?

Heb je interesse in een samenwerking met het Summa College? Voor de Engelstalige opleiding voor Internationaal Zakendoen is het Summa College nog op zoek naar mensen voor hun advisory board, laten Peter Ketelaars en Ed Urlings weten.


Dankwoord

Voor deze bijeenkomst gaat onze dank uit naar Christ Bullens en Peter Ketelaars van het Summa College voor de gastvrijheid en de prettige introductie, naar de studenten van het Summa College voor het heerlijke eten, naar Perry Willemse van Global Acquaintance en Marjolein Rojo van OndernemersLift+ voor de goede organisatie en naar BIZ-partner, Bolsius Nederland bv.


Volgende bijeenkomst

De BIZ staat altijd open voor nieuwe leden, mochten wij jouw enthousiasme hebben geraakt en wil je mee werken om jezelf en andere bedrijven internationaal succesvoller op de kaart te zetten neem dan contact met ons op en kom langs bij een van onze workshops, bedrijfsbezoeken of kennis sessies.

Wacht niet te lang want werken in een Global omgeving is openstaan voor veranderingen en heel veel leren.


De volgende bijeenkomst Internationaal Zakendoen, heeft u er al kaas van gegeten? vindt plaats op woensdag 16 mei bij kaasmakerij Özgazi te Etten-Leur. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar! AANMELDEN

 

Terug naar nieuwsoverzicht


Onze partners: