Road2TheMiddleEast - kansen in de golfstaten

Datum: 15 maart 2018

Vertrouwen is erg belangrijk in Saoedi Arabië, laat François Depireux van LD-Export weten tijdens de BIZ meeting van donderdag 15 maart te Tilburg. Je moet een band opbouwen met de mensen. Ook regelmatig terugkeren naar het land om het contact te onderhouden is belangrijk. Dit geldt niet alleen voor Saoedi Arabië, maar voor vrijwel alle landen in het Midden Oosten.


Your image

‘’You have to have a title on your business card, because you can only have meetings with people who are at the same level.’’ Een waardevolle tip van François Depireux, evenals de wetenschap dat er in Saoedi Arabië een nieuwe koning is die hard vooruit wil. Er zijn grote fondsen beschikbaar voor mensen die met innovatieve ideeën naar het land komen. Dat wil zeggen, als ten minste 50% van je medewerkers Saudi zijn. Ook laat hij weten dat een goed imago op Social Media erg belangrijk is voor het werven van nieuwe klanten. Een betrouwbare partner is belangrijk evenals een hoop geduld. Zoek niet online naar een betrouwbare partner. Volgens Depireux is het aan te raden om een aantal partners te kiezen en dan bij de concurrentie te vragen welke partner de beste zou zijn. ‘’You will be surprised how many people are willing to tell you which one they think is best, even if they are competitors.’’


In Nederland zijn we gewend om vrij snel ‘to the point’ te komen. Dat is volgens François Depireux echter niet gewenst in het Midden Oosten. Tijdens een meeting van 1 uur kun je uitgaan van 20 minuten socializen, gevolgd door een pitch van 20 minuten. De laatste 20 minuten zijn voor een ontspannen afsluiting. Een echte don’t is om meteen je folders en papieren uit je tas te trekken.


 


Be present

José van Helden van Van Helden International Business maakt altijd een programma als klanten langskomen. Ook zij benadrukt het belang van een vriendschappelijke relatie. Echter moet je als vrouw wel meteen korte metten maken met avances. Meetings kunnen, volgens haar, nog weleens last minute worden afgezegd waarop men de volgende dag ineens wel voor je deur staat. Flexibiliteit is dus belangrijk.


Siegrid Althuizen van Skyne Dubai voegt daaraan toe dat top Arabische influencers vrouwen zijn. In Dubai heb je geen abaya nodig. Wil je zakendoen met het Midden Oosten dan kan je het beste daar aanwezig zijn. Zakendoen vanuit Nederland is lastig volgens Ingrid Sabajo van Al Hayat GCC Consultants. Een persoonlijke band opbouwen is heel belangrijk benadrukt ook zij. Ga vooral niet drammen, maar pas je aan. Verhef je stem niet, heb geduld. Alles gaat heel rustig.De expats in het Midden Oosten
Volgens Siegrid Althuizen moet je wel echt rekening houden met de doelgroep als je zakendoet in de UAE. 88% van de inwoners van Dubai is expat, laat ze weten. Een virtueel bedrijf is wellicht de moeite waard om de markt veilig te kunnen testen. ‘’Zorg voor getekende contracten met een stempel erop,’’ zegt zij. 


Martine Cole van Global Etiquettes laat weten dat hiërarchie erg belangrijk is in het Midden Oosten, evenals een visitekaartjes met aan één kant de Engelse tekst en aan de andere kant de Arabische tekst. Ook zegt ze dat het belangrijk is om stille momenten stil te laten, ga niet alles invullen. ‘’Hou het positief, ook al is je antwoord ‘nee’ en schuil niet achter je bedrijf.’’ Gebruik vooral geen humor en verbeter mensen niet! Altijd ‘ja’ zeggen tegen koffie, thee en uitnodigingen is ook belangrijk. Doe mee met de Ramadan. Ook dat wordt erg gewaardeerd. Bij een thuisbezoek neem je iets mee voor de kinderen, maar nooit voor de vrouw. Aandacht aan de vrouw van een andere man besteden wordt daar niet gewaardeerd!


Jacqueline Kruithof laat weten dat bij zakendoen met het Midden Oosten een keuze moet worden gemaakt. Door politieke conflicten is het beter om de keuze te maken voor één land. ‘’Verdiep je in de ontwikkelvisie van een land,’ laat ze weten. Qatar ontwikkeld zich anders, langzamer, dan Dubai. ‘’Ga niet af op alle Fata Morgana’s, maar kies één Oase. Heb veel geduld en deel je kennis. ‘’Er gaat geen vogel het land uit voor het geld binnen is’’, laat Patricia van Lanen van Muithuis / Dutch Hunting Falcons weten. De eerste prijs die je geeft ziet men als een uitgangspunt voor onderhandelingen. Begin dus iets hoger dan je wil eindigen. Nog een goede tip is om 80% vooraf te laten betalen en er niet vanuit te gaan dat je de laatste 20% ooit nog ontvangt. Dat vindt men ook niet onbehoorlijk. ‘’Write on the invoice the bankcharge is theirs’’, laat François Depireux weten, anders moet jij deze uiteindelijk betalen.


Een goede lokale advocaat is aan te raden. Wanneer je hem vertrouwt kan hij je alle informatie geven die je nodig hebt. ‘’Af en toe is zakendoen met Arabieren slikken, slikken, slikken en nog eens slikken. Doe zaken met iemand waar je plezier uit haalt!Dankwoord

Voor deze bijeenkomst gaat onze speciale dank uit naar de Kamer van Koophandel voor de prettige samenwerking en naar de landendeskundigen; François Depireux van LD-Exports Sarl Luxemburg, José van Helden van Van Helden International Business, Siegrid Althuizen van Skyne Dubai, Ingrid Sabajo van Al Hayat GCC Consultants, Martine Cole van Global Etiquettes, Jacqueline Kruithof van AskMrsQ , Han van Beek van Masters in Export, Cyril Widdershoven van Verocy, Mr. Mohamad Alnefiy van Embassy of the Kingdom of Saudi-Arabia, Patricia en Ivo van Lanen van Muithuis / Dutch Hunting Falcons en Jasna Habibovic van Business Consultant Qatar voor de informatieve presentaties en hun sprankelende bijdrage tijdens de landensessies. Wij danken ook de catering van het Koning Willem II stadion en de BIZ-partners; Mazars Accountants & Belastingadviseurs en Bolsius Nederland bv.


Download hier de presentaties!

Verocy

Kamer van Koophandel

Al Hayat

Van Helden
Skyne

AskMrsQ


Landeninformatie:

EU en de Gulf Cooperation Councils

Saoedi Arabie – Visie 2030


Volgende bijeenkomst

De volgende bijeenkomst Succesvol internationaal zakendoen vindt plaats op donderdag 19 april, in het Summa College te Eindhoven. AANMELDEN
Terug naar nieuwsoverzicht


Onze partners: