Het is tijd voor India

Datum: 27 november 2018

Dat elk land zijn uitdagingen kent bij internationaal zakendoen blijkt al snel als Maarten van der Schaaf van India Connected het woord neemt tijdens de BIZ-bijeenkomst op donderdag 22 november in Rijsbergen. Weet jij bijvoorbeeld hoe het rechtssysteem werkt? Of dat het wel twee maanden kan duren voor je een bankrekening hebt geopend?


Een dominante economie

 ‘’India is niet het makkelijkste land om zaken mee te doen. Het is chaotisch en er is veel bureaucratisch gedoe’’, laat Maarten weten. Toch noemt hij India ook het nieuwe China. ‘’India is al één van de grootste markten ter wereld,’’ stelt Maarten. Hij haalt een quote aan van Kishore Mahbubani, schrijver van De Eeuw van Azië, waarin deze professor stelt dat China en India ’s werelds dominante economieën zijn geweest van jaar 0 tot 1820. “Wat we de afgelopen twee eeuwen hebben gezien,” zo stelt Mahbhubani, “was een historische uitzondering, en aan alle uitzonderingen komt ook weer een einde. “ Ja, als je dat in gedachten houdt, dan is India een economie om in de gaten te houden. De vraag is dan natuurlijk hoe je je het beste kunt voorbereiden op zakendoen met India.


Modi wil veranderen

Sinds de markt in India is geopend voor buitenlandse bedrijven in 1991 is de outsourcingindustrie sterk ontwikkeld. President Modi zet nu zwaar in op landbouw en de maakindustrie. Vanuit de leden klinkt er een goede tip: ‘’India is een continent. Daar vergissen veel mensen zich in.’’ Dat betekent dat je in India per regio moet kijken naar kansen, partners, belastingen en wet- en regelgeving. De hele wereld kijkt naar India. ‘’De grootste expatgemeenschap in Amsterdam bestaat uit Indiërs,’’ vertelt Maarten. “En wist je dat bedrijven als Amazon en Walmart miljarden investeren om de Indische markt te veroveren? Dat laat zien hoe belangrijk de Indiase markt nu al is geworden. Ook Ikea is net in India gevestigd. Dat is bijzonder, want om in India een vestiging te starten moest men 20% van alle producten in India laten maken van Indiase grondstoffen. De opening trok maar liefst 40.000 mensen. Dat laat wel zien dat de interesse in westerse producten groot is.


Hoe het verder zal gaan met deze veranderingen blijft nog spannend, want er zijn volgens Maarten wel wat spanningen tussen fundamentele hindoes en de rechtse achterban van Modi. Het is dus nog even afwachten wat de verkiezingen zullen brengen.


De taak van de Nederlander

Vaak denken wij als Nederlanders dat mensen wel bij ons zullen aankloppen voor waterprojecten, omdat wij hét waterland zijn, laat Maarten weten. Toch is dat volgens hem in India niet het geval. ‘’De hele wereld klopt op de deur van India, dus ga er niet vanuit dat ze wel bij ons zullen aankloppen. Je zult moeten investeren in je zichtbaarheid.’’ Toch ziet hij volop mogelijkheden. De Ganges bijvoorbeeld, is zo enorm vervuild dat er veel mogelijkheden zijn voor waterzuiveringsprojecten. Vaak moet je je product of dienst wel aanpassen aan de markt.


Zijn we écht verschillend?

Dan is het woord aan Perry Willemse van Global Aquaintance die zelf in India heeft gewoond en gewerkt. Met zijn ervaring in commercie in India weet hij als geen ander waar je op moet letten tijdens het zakendoen met India. ‘’Wat zijn de cultuurverschillen?’’ vraagt hij aan de groep. Is het de kleding? Die zijn bij zowel Indiërs als Nederlanders kleurrijk. Is het de armoede? Het geloof? Heeft cultuur eigenlijk wel invloed op het zakendoen? ‘’Culturen zijn zo diepgeworteld,’’ zegt hij. Er zijn dan ook drie cultuurtypes te onderscheiden: lineair actief, multi-actief en reactief. Dat Nederlanders en Indiërs wat dat betreft enigszins uit elkaar liggen zal je niet verbazen. Toch heeft Perry een paar goede tips wat betreft zakendoen met India. Erger je niet aan telefoons die afgaan. Een Indiër neemt namelijk gewoon op en gaat rustig het gesprek aan. Het is ook geen probleem als jij hetzelfde doet. Ook kan je gewoon naar het kantoor gaan. Bij relatief grote bedrijven kom je meestal vrij makkelijk binnen. Het zou goed kunnen dat je via de e-mail geen antwoord krijgt van de CEO, maar dat je, als je gewoon binnenloopt, zo iemand kan spreken. Je bent er dan namelijk toch al, denkt een Indiër. Het is een andere mindset.

Nog een belangrijk element tijdens het zakendoen in India? ‘’Er zijn CEO’s die zeggen dat 25% van de mensen niet werkt, maar dat wordt ingecalculeerd.’’ Wij zouden ons er natuurlijk aan ergeren, maar Indiërs over het algemeen niet. Het hoort erbij.


Dankwoord
Voor deze bijeenkomst gaat onze dank uit naar Maarten van der Schaaf van India Connected en Perry Willemse, voor de informatieve presentaties. Naar Ties Coolen van QC India, Aert van der Goes van BlackBaerGoaly en Martijn Nitzsche van AAWS voor het delen van hun kennis en ervaring tijdens de break-outsessies. Verder bedanken wij de catering van Golfpark de Turfvaert in Rijsbergen voor het heerlijke eten en de partners Heppner HaCas, MannaertsAppels en Bolsius Nederland bv.


Volgende bijeenkomst

De volgende bijeenkomst ‘Nieuwjaarsbijeenkomst 2019’ vindt plaats op 22 januari bij Paviljoen Het Houtse Meer in Den Hout. Deze is alleen voor BIZ-leden. Wij hopen je daar te zien.


Download hier de presentatie van Maarten van der Schaaf - IndiaConnected.

Download hier de presentatie van Perry Willemse - Global Acquaintance.

Terug naar nieuwsoverzicht


Onze partners: