ASML, van houten hutje naar mega complex

Datum: 4 december 2017

‘’Veel mensen denken dat we chips maken, maar dan zou de fabriek nog veel groter zijn’’, begint Jos Vreeker van ASML te Veldhoven de presentatie op maandag 27 november. Wie denkt dat ASML daarmee een klein bedrijf is, vergist zich behoorlijk. Met meer dan 16.500 medewerkers en maar liefst 85% van het marktaandeel is ASML de marktleider op het gebied van chip producerende machines.


‘’De groei van chips komt voornamelijk door zelfrijdende auto’s’’, vertelt Jos. Dat het niet meer lang duurt voordat deze op de markt zijn is een feit. Er worden namelijk al tests gedaan. “Het risico is wel groot’’, laat Jos weten. Daarmee duidt hij op artificial intelligence en de enorme datastroom die daarbij hoort. Een zelfrijdende auto bijvoorbeeld, gebruikt heel veel systemen. GPS, een camera, navigatie, internet en nog veel meer. Ook zelfrijdende vrachtwagens worden al getest.

Virtual reality
Virtual reality is volgens Jos de tweede grote reden voor de groei van de productie van chips. Voornamelijk bedrijven en instellingen maken gebruik van virtual reality. Zo vertelt Jos over een arts die een oplossing bedacht voor mensen die na een opname op de eerste hulp een trauma hadden opgelopen. De arts stelde voor om hen de hele situatie te laten herbeleven door middel van virtual reality, maar ditmaal met uitleg. En daar zijn natuurlijk een hoop chips voor nodig.

Hoe maak je een chip?
Maar ja, hoe zit dat nou eigenlijk? Het maken van zo’n chip? Eerst moet je weten dat een chip kleiner is dan een haar, virus en bloedcel. Dat biedt natuurlijk enorme mogelijkheden, maar hoe kleiner de chip, des te lastiger is de plaatsing van de lagen. Door middel van een filmpje van het klokhuis legt Jos Vreeker uit hoe de chips worden gemaakt.

Een chip is namelijk net als een flatgebouw. Het heeft een complexe structuur. Die complexe structuur wordt gemaakt door een plaat silicium in te smeren met een chemische stof en hierop de structuur af te drukken door middel van belichting. Na een zuurbad en weer een chemische stof is de eerste laag klaar. Dit proces wordt herhaald totdat het ‘flatgebouw’ klaar is.

Hoeveel chips?
In 2016 werden wereldwijd 220 miljard chips geproduceerd. Dat komt neer op ongeveer 30 chips per persoon per jaar. De uitdaging voor ASML zit ‘m in het maken van machines die 3D chips kunnen maken. Dat is niet gemakkelijk, want 3D chips hebben virtuele verbindingen. Ook wil ASML nóg kleinere transistors kunnen maken. Een transistor is een schakelaar en een chip heeft veel schakelingen nodig. Op het moment zijn transistors al zo klein dat er natuurlijk ergens een grens zit. Toch wordt naar beide zaken op het moment onderzoek gedaan. En de productie van transistors gaat op het moment al zo snel dat elektronica goedkoper kan worden gemaakt. Denk je dat een machine van ASML een koopje is? Dat nou net weer niet. De nieuwe machines kosten zo’n 100 miljoen.

INSynQ
Na een ochtend met presentaties en een bijzondere rondleiding in het experience centre van ASML, werd de dag afgesloten met een lunch bij INSynQ te Eindhoven.

Dankwoord
Voor deze bijeenkomst gaat onze dank uit naar Jos Vreeker van ASML, voor de goede presentatie, naar INSyNQ voor de heerlijke lunch en naar Mazars en Bolsius. Benieuwd naar het hele filmpje over de chips? Kijk dan op https://www.schooltv.nl/video/het-klokhuis-microchip/


Volgende bijeenkomst
De volgende bijeenkomst is de nieuwjaarsborrel voor leden van de BIZ en hun partners op woensdag 24 januari 2018. Wij wensen u alvast hele prettige feestdagen en hopelijk zien wij u in het nieuwe jaar!

Terug naar nieuwsoverzicht


Onze partners: